top of page

Ceremoniële cacao als hartchakra healer?

Bijgewerkt op: 30 okt. 2022

Een geblokkeerde hartchakra, wat is dat juist? En hoe kan cacao jou daarbij helpen? We bekijken het even nader...


Ceremoniële cacao wordt al duizenden jaren gebruikt als natuurlijk plantmedicijn. Ze kent haar roots in Centraal en Zuid-Amerika, waar de Maya's, Inca's en Azteken haar waarde heel goed kenden. Ze werd gezien als "voedsel van de Goden".


Ik spreek trouwens cacao aan als Ze, Haar, Zij; omdat Ze voor mij voelt als "Mama Cacao", "The Spirit of Mama Cacao". Voor mij voelt Ze niet als een "het" aan. Even terzijde...Mijn persoonlijke ervaring met Cacao


Enkele jaren geleden kwam ceremoniële cacao op mijn pad. Het was vooral de nieuwsgierigheid die Haar op mijn pad bracht. Daarnaast was het ook een diep gevoel van herinneren. Soms vind ik de juiste woorden niet om het te beschrijven, omdat het iets is dat je zelf mag ervaren.


Het eerste jaar bouwde ik vooral een persoonlijke relatie op met cacao (en nog steeds). Hoe voel ik mij bij het drinken? Welke veranderingen merk ik binnenin mezelf? Welke stukken van mezelf mogen naar boven komen om te helen?


Daarna voelde ik dat ik het wat meer naar buiten wou brengen en delen met anderen. Waar ik vroeger cirkels organiseerde, transformeerde dit in het faciliteren van cacao ceremonies. Het is elke keer opnieuw een unieke, magische ervaring.Hoe kan het jouw hartchakra helpen?Cacao is een zachte en liefdevolle tool voor jouw helingsproces. Ze toont ook enkel waar jij op dat moment klaar voor bent. Dan komt jouw keuze: ga ik er dieper op in of laat ik het voorbij gaan? Want neen, cacao zal niet op een magische wijze je problemen als sneeuw voor de zon doen smelten. Het is nog steeds totally up to you!


Waarom zou je dan cacao "moeten" drinken? Eerst en vooral, hoef je helemaal niks. Het is een keuze. Het is een gevoel. Het is een roeping die je in je diepste Zijn kan voelen. Niemand kan dat voor jou bepalen, enkel jij.
Om het even wat wetenschappelijk te maken: Cacao bevat heel wat neurotransmitters, waaronder PEA (phenylethylamine). Het drinken van ceremoniële cacao stimuleert het vrijkomen van PEA in je brein. Deze "cacao molecule" wordt geassocieerd met onze emoties: plezier, work drive, focus, creativiteit en ook een gevoel van Zijn. PEA creëert serotonine, norephinephrine en dopamine in ons lichaam. Deze moleculen produceren een euphorisch effect dat vergeleken wordt met "runners high" of het gevoel van verliefd zijn. (via wildchildcacao)


Daarnaast hebben we nog enkele andere "bliss-molecules" die we kunnen vinden in cacao: serotonine, theobromine en anandamide. Een ander onderdeel van cacao is magnesium, wat ook helpt bij ontspannen. Gecombineerd met ademhalingsoefeningen, meditatie, dans,... you get the picture, right?! 👀


Los van alle wetenschappelijke feitjes: het drinken van cacao is (voor mij) een moment van verbinden met mijn Zelf.Het begint al bij het bereiden van de Cacao: hoeveel gram zal ik drinken? Waar heeft mijn lichaam op dit moment nood aan? Hoe voel ik mij? Gevolgd door het kiezen van een intentie.


(En eigenlijk begint het zelfs nog vroeger: voor ik mijn cacao bereid, zorg ik ervoor dat mijn "safe space" al klaar is. Ik rol mijn yoga mat uit, tapijt, kies kristallen uit, oracle cards,... whatever I feel like!)


Cacao helpt me om te voelen. Om stil te staan bij mijn innerlijke processen. Ze is als een warme knuffel op een koude winterdag. Ze is als een stralende zon op een relaxing beach day. Ze is als een kus op mijn hart.


Ze laat me voelen. En net daarom ondersteunt ze mij bij het healen van mijn hartchakra. Daar waar ik vroeger van wegliep, bevroor of negeerde, laat ze me nu in zachtheid zien dat ik het anders mag doen.


En dat is wat ik wens voor jou, mooie Ziel.


Dat jij mag voelen.


En wanneer je er klaar voor bent, begeleid ik je graag doorheen jouw proces. In groep of alleen, dat is jouw keuze.


In zachtheid, liefde en licht

Aho

Hélène x


55 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page