top of page

De kracht van ceremoniële Cacao

Bijgewerkt op: 25 feb.

Of je nu reeds in contact gekomen bent met ceremoniële cacao of niet, één ding staat vast: ze weet steeds opnieuw jouw hart te raken.


Op een hele liefdevolle en zachte manier, weliswaar. Maar waarom is cacao nu net zo heilzaam? Los van het feit dat ze reeds duizenden jaren geleden geëerd werd als "voedsel van de Goden" door beschavingen zoals de Maya's, Azteken en Olmecs.


Hieronder noem ik enkele belangrijke mineralen en neuro-transmitters van ceremoniële cacao op.
Belangrijk om te weten:

Ceremoniële cacao is het pure eindproduct van de vrucht van de Theobroma Cacao. De cacao pods worden geoogst, de zaden gefermenteerd en geroosterd. Het belangrijkste onderdeel van ceremoniële cacao is de cacao boter, die in de chocolade die wij gewend zijn, niet meer aanwezig is; dit door de productie. De gewone chocolade die je in de supermarkt koopt is dus niet hetzelfde als ceremoniële cacao. Wees je dus altijd bewust van de cacao die je koopt: qua kwaliteit maar ook qua respect naar de oorsprong én boeren. Later hierover meer.


Mineralen


Magnesium

Cacao is (één van) de hoogst voorkomende (natuurlijke) bron van magnesium. Magnesium helpt ons onder andere om energie vrij te maken, onze spieren te ontspannen en een verhoogde weerstand voor stress op te bouwen. Tevens ondersteunt het ook onze spijsvertering. Het is zeer heilzaam voor ons hart, omdat het ons lichaam ondersteunt om onze bloedvaten te ontspannen (vasodilatatie).


Calcium

Calcium is cruciaal voor de werking van ons hart, spieren en zenuwstelsel. Het bekendste voordeel voor calcium is dat het onze botten ondersteunt. Onze botten dienen echter meer als een soort 'opslagplaats' voor calcium, d.w.z. wanneer we laag in calcium zijn neemt ons lichaam als het ware calcium op vanuit onze botten. Belangrijk voor een goeie opname van calcium is vitamine D.


Ijzer

Ijzer helpt voornamelijk om energie en focus te bewaren in ons lichaam en helpt ons lichaam om zuurstof tot bij onze spieren te transporteren. Het helpt onder andere ook bij spijsvertering, ondersteunt ons immuun systeem en de regulatie van lichaamstemperatuur. Tip: het consumeren van vitamine C met (plantaardige) bronnen van Ijzer verhoogt de opname van ijzer enorm.Zink

Zink is cruciaal voor de productie en functioneren van enzymen. Enzymen spelen voornamelijk een grote rol bij indigestie en genezen van wonden. Het draagt daarnaast bij aan een goede vruchtbaarheid.Zoals je ziet: boordevol mineralen die ons lichaam énorm ondersteunen. Nu gaan we over naar het volgende interessante deel van het verhaal: neuro-transmitters.
Neuro-transmitters


Wat zijn neuro-transmitters?

Neuro-transmitters zijn simpelweg gezegd: de signaalstofjes die zenuwimpulsen overdragen tussen cellen. Het is dus eigenlijk de manier waarop ons lichaam informatie doorgeeft van het ene zenuwuiteinde naar het andere. Door de productie van deze neuro-transmitters worden er hormonen geproduceerd.Serotonine

Cacao is een natuurlijke bron van tryptofaan: een essentieel aminozuur dat serotonine in ons lichaam aanmaakt. Ons lichaam heeft dus een tryptofaan als "bouwsteen" nodig om serotonine aan te maken. Tryptofaan wordt opgenomen in de darmen. Cacao kan dus ook wel effect hebben om je darmen... maar dat wil enkel en alleen maar zeggen dat het werkt (😉). Serotonine wordt ook wel het "gelukshormoon" genoemd. Welbekend voor zijn kracht om stress te bestrijden en onze mood te verbeteren. Dit door gevoelens van comfort, blijdschap, geluk, relaxatie en welzijn te produceren. Serotonine vind je ook vooral in gezonde voeding: noten, vis, zaden,...Wist je dat...

Mensen met een depressie, krijgen vaak antidepressiva, dit is een kunstmatige vorm van serotonine. Via: fitandcare.nl
Oxytocine

Oxytocine is een neuropeptide dat zowel als hormoon en neurotransmitter fungeert. Het heef