top of page

Wat is cyclisch leven? Hoe kan je cyclisch leven?

Met mijn ascendant in kreeft komt het niet als een verrassing dat leven volgens de maan één van de dingen is die mij rust brengt. De heersende planeet van dit sterrenbeeld is namelijk de maan. Maar ook al heb je geen voeling met astrologie, of een dichte verbinding met het sterrenbeeld kreeft; leven volgens de maan is nog steeds zeer waardevol.


Een altaar met cyclus kaarten en een rode kaars.
Maak een altaar voor tijdens jouw menstruatie!Cyclisch leven in het algemeen, for that matter. Als vrouw zijn wij nu eenmaal cyclical beings. Wanneer ik mensen vertel dat ik leef volgens mijn cyclus, mijn innerlijke seizoenen, krijg ik vaak de vraag; hoe doe je dat dan? Wat als je cyclus niet regelmatig is? Wat als ik niet eens een cyclus heb? Hoe start ik daarmee? Wat is het nut daarvan? Ik leg het je in deze blog allemaal uit.
Welke vrouwelijke archetypes bestaan er?


Het begon voor mij enkele jaren geleden, toen ik mij verdiepte in ceremoniële cacao. Toen kwam ik voor het eerst in aanraking met de archetypes tijdens onze menstruatie cyclus:


The Maiden: tijdens onze innerlijke lente

The Mother: tijdens onze innerlijke zomer

The Wild Woman: tijdens onze innerlijke herfst

The Wise Woman: tijdens onze innerlijke winter


Wat zijn de innerlijke seizoenen van een vrouw?


Wat betekent dat dan juist, die innerlijke seizoenen? Hieronder een samenvatting:

PS: wist je dat ik cyclische massages aanbied die speciaal afgestemd zijn op de seizoenen van jouw cyclus? Je vindt ze hier.


Een heerlijk kopje ceremoniële cacao.
Ceremoniële cacao is ideaal tijdens je herfst. Het helpt je om je hormonen te balanceren.

Lente: de periode na onze menstruatie. De folliculaire fase. De periode waarin onze hormonen opnieuw stijgen, we opnieuw energie krijgen en we gewoonweg de wereld aankunnen. We kunnen onze seksuele energie meer voelen en kunnen ons socialer voelen. Pas dus wel op dat je tijdens deze momenten niet te veel inplant voor tijdens je innerlijke herfst... Gemiddeld duurt deze fase tussen de 7-10 dagen.


Zomer: de periode van onze ovulatie. Dit is de piek van onze cyclus. Het moment waarop je, normaal gezien, je eisprong hebt. Deze periode duurt ongeveer 3-4 dagen. De hormonen oestrogeen en testosteron pieken, waardoor je je nog steeds energiek kan voelen. Je kan misschien nieuwe projecten willen starten. Een goed moment om wat extra klusjes klaar te krijgen... Dingen die ik laat "slingeren" worden meestal in 1-2-3 opgeknapt tijdens deze periode. Merk wel op: hoewel we ons tijdens de ovulatie energiek kunnen voelen, kan vlak na onze eisprong een gevoel van neerslachtigheid komen, dit omdat het hormoon oestradiol (valt in de groep oestrogenen) plots sterk daalt en dan weer stijgt. Als jij je dus niet altijd on top on the world voelt tijdens je zomer, is dat ook helemaal oké.Herfst: de luteale faste. Dit is de periode waarin je hormonen opnieuw dalen. Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt, maakt je lichaam zich klaar om los te laten tijdens de menstruatie. Het is dus normaal als je je in je luteale fase wat meer neerslachtig voelt. Tijdens deze periode komen de zogenaamde "PMS symptomen" naar boven. En ik zet dus tussen haakjes omdat ik dat eigenlijk niet graag gebruik... het is normaal dat je je minder energiek en fit voelt tijdens deze periode. Het drinken van ceremoniële cacao is tijdens deze periode heel erg heilzaam (tijdens gelijk welke periode, maar hier nét dat tikkeltje meer), omdat het je een boost aan hormonen geeft die positief zijn voor je gemoedstoestand.


Vroeger had ik enorme weerstand tegen mijn innerlijke herfst. Ik voelde me futloos, moe, neerslachtig,... maar sinds ik mijn innerlijke seizoenen eer en echt leef volgens mijn cyclus is dit helemaal veranderd. Je innerlijke herfst kan zo'n mooie periode zijn! Observeer wat je bijvoorbeeld frustreert en sta hier wat bij stil; waarom frustreert het je? Hoe kan je er open over communiceren? Welke behoefte werd niet voldaan?Winter: de menstruatie. Een moment om extra voor jezelf te zorgen. Extra warmte op te zoeken. Dit is echt een perfect moment om een moon cocoon voor jezelf te verzorgen. Een moment voor en met jezelf, een ritueel uitvoeren, verbinden met je bloed. We zijn hier zo ver van verwijderd, maar wist je dat vroeger tijdens de tradities van The Red Tent vrouwen extra werden geëerd? Ze zonderden zich af van de rest. Dit omdat onze menstruatie zo'n mooi moment is, we zijn nog dieper met onze intuïtie verbonden. Vroeger zag ik altijd zo op tegen mijn menstruatie; ik ging mijn hormonale pil doornemen zodat ik er geen last van zou hebben. Nu is alles zo veranderd; nu kijk ik uit naar mijn menstruatie, ik heb (bijna) van niks meer last en ik vind het gewoon echt zo'n fijne en zachte periode voor mezelf. En dit wens ik echt elke vrouw toe.Hoe start ik met cyclisch leven?


Een tekening op een oranje achtergrond
Cyclisch leven betekent dat je elke fase van het leven eert, respecteert en viert.

Ik snap dat dit alles overweldigend kan aanvoelen. We hebben namelijk ook nooit geleerd hoe we ons lichaam kunnen (en mogen) eren. Hieronder mijn tips:


Start met je cyclus te volgen


Heb je nu totaal geen idee op welke dag van je cyclus je je bevindt? Geen probleem; vanaf de dag dat je bloedt, begint je nieuwe cyclus. Dit is dan dag 1. Houd vanaf dan je cyclus dagelijks bij. Noteer in je journal in enkele kernwoorden hoe je je voelt op deze dag. Probeer dit 2-3 cyclussen te doen. Neem je journal er dan eens bij en observeer: merk je gelijkenissen? Welke dag(en) ervaar je meer moeite? Welke dag(en) barst je van energie? Merk je een patroon op?


Volg de maancyclus


Heb je geen cyclus, voor gelijk welke redenen, maar wil je toch graag cyclisch leven? Dan kan je de cyclus van de maan volgen:


Red Moon Cycle: bloeden (winter) tijdens de volle maan, ovulatie (zomer) tijdens nieuwe maan

White Moon Cycle: bloeden (winter) tijdens nieuwe maan, ovulatie (zomer) tijdens volle maan

Pink Moon Cycle: bloeden tussen wassende (toenemende) maan

Purple Moon Cycle: bloeden tussen afnemende maan


Voel na voor jezelf bij welke maanfase jij meer voeling hebt met winter/zomer. Misschien voel je je je tijdens volle maan meer moe, rusteloos en heb je meer nood aan rust? Dan kan je hier je winter inplannen. Voel je je tijdens de nieuwe maan energiek, vol inspiratie en fitter? Dan kan je hier je ovulatie inplannen. Dit wordt een Red Moon Cycle genoemd.


Maar ervaar je het omgekeerd (wat zeker ook kan en helemaal oké is)? Dan plan je je winter in tijdens de nieuwe maan en je zomer tijdens de volle maan.


Het belangrijkste van het leven volgens jouw cyclus is dat het je simpelweg dichter bij jezelf mag brengen. Het hoeft niet volgens een perfect stappenplan te zijn. Het gaat erom dat jij jouw lichaam beter leert kennen. Dat jij jouw signalen (h)erkent. Dat jij jouw lichaam mag gaan eren voor de tempel die ze werkelijk is.Wat zijn de voordelen hiervan? Waarom zou je dit nu doen?


Leven volgens mijn cyclus heeft mijn leven echt volledig veranderd.


Ik kan alleen maar spreken uit eigen ervaring en zeggen dat leven volgens mijn cyclus mijn leven echt volledig heeft veranderd. In plaats van mezelf af te breken tijdens mijn herfst, omdat ik minder energie heb, (h)erken ik mijn hormonale toestand. Ik plan meer dingen in die me energie geven tijdens deze periode (cacao rituelen, me-time, natuur, met zielsvriendinnen afspreken,...). Ik eet voeding (seed cycling) die me ondersteunt tijdens deze fase. Het is een heel interessante en revolutionaire reis! Hieronder som ik nog even enkele voordelen op:


  • Je energie optimaal benutten omdat je jezelf meer rust gunt tijdens je menstruatie

  • Je verbindt meer met je vrouwelijke energie

  • Je gaat mee met jouw unieke energie, waardoor je uiteindelijk productiever bent

  • Je voelt meer zelfvertrouwen omdat je weet op welke momenten je jouw talenten optimaal kan inzetten

  • In het algemeen ervaar je gewoon veel meer flow in je leven en brengt het rust en balans.


Wist je trouwens dat...


Alles in verband staat met elkaar? De hoeveelheid rust die je neemt tijdens je menstruatie heeft invloed op hoeveel energie je tijdens je ovulatie ervaart. En hoe goed je je energielevels tijdens je herfst eert heeft invloed op hoe pijnloos je menstruatie kan zijn.
Ga jij het ook proberen?


Of doe je het al? Laat het me zeker weten in de comments! **Ik ben geen arts en geef geen medisch advies. Dit is puur mijn eigen ervaring na bijna 4 jaar volgens mijn cyclus te leven. Heb je specifieke of ernstige klachten? Raadpleeg dan een arts/therapeut.13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page