top of page

Waarom is cacao zo speciaal?

Is het niet net zoals een warme chocolademelk of zo?

Waarom is cacao zo belangrijk voor mij? Naast het feit dat cacao al duizenden jaren bestaat en geëerd werd door de Maya's van toen, de verschillende componenten in cacao & de overheerlijke smaak? Ik leg het in deze blog wat meer uit.


Eerst en vooral... dronk jij al eens ceremoniële cacao?

  • Ja

  • Nee
Hoe vaak doe jij iets met intentie?


Kopje ceremoniële cacao

Het belangrijkste, voor mij, is de intentie evenals het bewustzijn dat ceremoniële cacao reeds duizenden jaren geleden werd gebruikt door oude culturen zoals Maya’s, Azteken en Olmecs. Dat alleen is toch al ongelofelijk? De geschiedenis, de cultuur, de verhalen, het proces van seed to cup, de alchemie van de plant... er hangt een hele energie aan vast.

Ceremoniële cacao drink je niet tussen de soep en de patatten, daar is het veel te waardevol voor. Betekent dat dan dat je telkens 4 uur moet vrijmaken om een Cacao Ritueel te doen? Natuurlijk niet.


Maar het is wel een moment voor en met jezelf. Een moment om te verbinden met het goddelijke in jezelf. 
Waarom helpt cacao je om te vertragen?


Net omdat je cacao met zoveel intentie drinkt, is het een uitnodiging om te vertragen en te verstillen, en dit alleen is al zo'n mooi cadeau.


In onze maatschappij gaat alles aan een sneltempo. We moeten allerlei ballen hoog houden, we moeten alles tegelijk zijn en hustle culture wordt geprezen.


Omdat cacao net zo waardevol is, is het telkens een uitnodiging om bewust tijd te nemen voor jezelf. Om te reflecteren, om dieper in jezelf te keren. Niet om iets te fixen of "helen", maar gewoon om te zijn. Eens de tijd nemen om te voelen wat gevoeld wil worden. Wanneer we onszelf constant voorbij rennen, is het namelijk onmogelijk om hierbij stil te staan.Kan cacao helpen om te gronden in je lichaam?


Altaar met cacao pod tijdens een ceremonie

Jazeker! Niet alleen door alle heilzame stofjes in cacao, die je letterlijk in een andere “staat van zijn” brengen… 


Maar ook omdat je met elk kopje je lichaam beter leert kennen. Cacao werkt als een soort pro-actief medicijn, dat betekent dat ze je kan aantonen wat er zich afspeelt in jezelf. Bijvoorbeeld: 


Je zit heel vaak in je hoofd, je vindt het moeilijk om bepaalde overtuigingen los te laten. Je piekert enorm veel. Wanneer je cacao drinkt, krijg je plots hoofdpijn...


Er zijn heel wat dingen die je onuitgesproken laat. Maar ze werken op je systeem, je wordt er irritant van. Wanneer je cacao drinkt, merk je dat de cacao precies wat “op je maag ligt”... 


Dus zo zie je maar – cacao helpt je om te gronden in je lichaam op verschillende vlakken. Enerzijds door de enorme rust die je kan ervaren. Maar anderzijds ook wanneer je onbewust bent van onderliggende zaken. Graag wil ik hier ook wel nog aan toevoegen dat het telkens een uitnodiging is om bewust te worden, niet om je door een traumatische gebeurtenis te sleuren. Jij kiest nog altijd als je dit wil observeren/onderzoeken, of als je het gewoon negeert. Cacao presenteert je de sleutel, maar jij bent nog steeds degene die beslist of je de deur opent.Wat is er nog belangrijk om te weten tijdens het drinken van ceremoniële cacao?Altaar met cacao kopje en cacao pod

Wanneer ik mijn kop cacao bereid, ga ik ook telkens invoelen bij mezelf: is het oké om cacao te drinken? Want het kan nog steeds zwaar zijn voor ons lichaam, vanwege alle stoffen in cacao (40 tot 50% vetten bv.). Voel in voor jezelf: is het oké voor mijn lichaam om nu cacao te drinken? Hoeveel gram wil ik drinken? Probeer te luisteren naar je lichaam wanneer je de doseringen kiest. 


In het begin koos ik dit vaak heel mentaal: oh ik wil diep in meditatie, laten we maar 35 gram drinken. Nu check ik altijd in met mijn lichaam. Indien mijn lichaam “nee” aangeeft, dan respecteer ik dit ook en drink ik een cacao thee. Waarom is dit zo belangrijk?


Omdat met alle feel good hormones & bliss molecules in cacao, het belangrijk is dat we ook niet verslaafd of afhankelijk worden. Uiteindelijk kan men als mens aan alles verslaafd geraken, voor de ene is dit telefoon, games, sigaretten,... Maar dat kan evengoed verslaafd zijn aan sporten, zelfontwikkeling,... Ik geloof nog steeds dat alles wat we nodig hebben, reeds in onszelf zit. Soms hebben we echter wat begeleiding nodig om dit opnieuw te herinneren. 


En net daar is cacao voor mij zo’n gids in geweest. En daarom ben ik ook zo gepassioneerd om dit met anderen te delen. Omdat ik weet hoe het voelt om verwijderd te zijn van jezelf, uitgeput, wetende dat je zoveel meer in je mars hebt. 


Cacao is een plantmedicijn, en vraagt dus ook om integratie periodes. Ook dit is weer een interessante kans om je lichaam beter te leren kennen. Dus zo zie je maar, er zijn heel wat voordelen aan ceremoniële cacao!Foto van mezelf die een kop cacao uitreikt

Daarnaast is het ook zo fijn om met anderen de tijd te nemen om neer te zitten en een kop cacao te delen. Om begeleid te worden doorheen een journey in jezelf. En daarvoor kan je dus bij mij terecht.


Met veel liefde, en toch ook wel expertise, begeleid ik jou doorheen dit hele proces. Zelfs al heb je totaal nog geen ervaring met cacao, of dronk je het wel al vaak – je bent welkom zoals je bent. De intentie van mijn Cacao Rituelen/Journeys ligt in het vertragen, verstillen & accepteren van wat is op dat moment. Dat is zo’n fijn gevoel. Dat is rust. 


Kom je ‘t ook eens ervaren? Check deze pagina voor mijn opkomende events.

Stuur me gerust een bericht indien je specifieke vragen hebt. 


Uitgeruste groetjes, 

Hélène x
5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page