top of page

Wat is de "juiste cacao" om te drinken?


Enkele van jullie stelden mij reeds de vraag: "Wat is de juiste cacao om te drinken?". Onlangs vroeg iemand me of de cacao die ik aanbied wel "de juiste is" omdat deze geroosterd is. Blijkbaar zou dit niet correct zijn volgens sommigen... Ik bespreek het in deze blog post. Eerst en vooral wil ik beginnen met de...



Raw Cacao Myth


Velen spreken van rauwe cacao, en denken dat dit ceremoniële cacao is. Maar wist je dat de term rauwe cacao technisch gezien niet helemaal correct is? Dat is, wanneer je hiermee op ceremoniële cacao duidt.*


Voeding wordt als rauw beschouwd wanneer deze niet boven 47 graden wordt verhit. Daarbovenop dient het voedsel zo natuurlijk mogelijk te zijn; m.a.w. zo minimaal mogelijk bewerkt. Wist je dat ceremoniële cacao doorheen een heel ingenieus proces gaat? En elke stap van dit proces draagt bij aan de alchemie van het drankje waar jij van mag genieten.


*De term rauwe cacao zou dus wel correct zijn wanneer je de cacao pod opent en de zaadjes rechtstreeks van de plant op eet.



From seed to cup


  1. De zaadjes worden geplant in aparte potjes. Na 5-10 dagen komen ze uit. Dan worden ze in grotere potten geplant. Eens de plant 6 maand oud is, wordt ze geplant in volle grond.

  2. Er zijn 2 oogst momenten per jaar. Wist je dat de cacao pods niet van de bomen vallen wanneer ze rijp zijn? Ze dienen afgesneden te worden met een machete. De stam is namelijk redelijk dik; je kan ze niet plukken zoals appels.

  3. De zaadjes bevinden zich in het zoete fruitvlees. Ja, de Theobroma cacaoboom produceert vruchten. Dat betekent dat de pods zaadjes produceren, geen bonen. De zaadjes worden dan in dozen geplaatst, voornamelijk met bananen bladeren. De zaadjes worden dus al verhit, en het is onmogelijk om te zeggen of dit onder de 47 graden blijft.

  4. Zo start het fermentatie proces. Dit duurt ongeveer 5-10 dagen. Dit fermentatie proces is een essentiële stap in het creëren van de intense smaken van cacao. Het fermentatie proces zorgt er ook voor dat alle mineralen, voedingsstoffen en medicinale eigenschappen worden gecreëerd.

  5. Na het hele fermentatie proces worden de zaadjes gedroogd. Ook dit duurt enkele dagen, afhankelijk van weersomstandigheden.



  1. Cacao pod aan boom // 2. Open cacao pod

3. Fermentatie proces // 4. Geroosterde zaadjes


En hier zit dus het verschil...


Een volgende stap is het roosteren van de zaadjes. Ze worden op lage temperaturen geroosterd waardoor water en acids verwijderd worden. Ook het roosteren van de zaadjes zorgt voor een unieke smaak.


Na het roosteren van de zaadjes worden ze met de hand gepeld. Daarna worden ze gemalen tot een vloeibare "pasta" en in een vorm/blok gegoten. En dit is dus ceremoniële cacao! We kunnen dus spreken van geroosterde of niet-geroosterde (ipv rauwe) cacao.


Zelf het poeder dat je in sommige bio winkels kan kopen, als "raw" cacao powder, is ook technisch gezien niet helemaal correct: deze cacao is zelfs zo bewerkt dat het in poedervorm wordt geproduceerd. Hier spreken we dan ook niet meer van ceremoniële cacao; de cacao boter (vetten) zijn eruit gehaald waardoor de neurotransmitters niet meer worden aangemaakt bij het drinken van een kopje. Maar er zitten wel nog heel wat mineralen in! (als je een kwalitatieve poeder koopt, natuurlijk).




Maar om nu te zeggen dat het roosteren van cacao "fout" is, of dat het "minder puur" is, zou ik niet zo zeer zeggen... Want wist je dat zelfs de oude Maya's de zaadjes roosterden?


Toen werd dat boven het kampvuur gedaan; wat enkele stammen nog steeds doen op traditionele wijze (Tuqtuquilal bv.). Maar de dag van vandaag wordt dit in ovens gedaan omdat op deze manier de temperatuur beter onder controle kan worden gehouden.


Daarnaast vind ik het niet zo gepast om voor een ander uit te maken wat de juiste of foute manier is, vooral niet als het om een inheems plant medicijn gaat. Voor mij is het belangrijk om je eigen onderzoek te doen uit respect naar de cultuur en geschiedenis van welk plant medicijn je ook gebruikt. Ik ben enorm dankbaar dat ik cacao kan drinken en dat ze me reeds doorheen zo veel processen heeft begeleid.


Ik zeg altijd: voel voor jezelf. Ervaar voor jezelf. Blijf nieuwsgierig en blijf vragen stellen. En onthoud dat niemand 100% alles weet. Ook ik leer nog dagelijks bij! En vind het fijn om deze informatie met jullie te mogen delen.




Dus... is geroosterde cacao slecht?!



Nee. Dit is gewoon een extra stap doorheen het alchemie proces van deze plant. Zelf dronk ik reeds geroosterde en niet geroosterde cacao van dezelfde zaadjes en ik merkte echt een verschil. Persoonlijk geef ik voorkeur aan geroosterde zaadjes. Voor mij voelt dit meer aardend, zachter aan. Maar ook dit is verschillend van persoon tot persoon, van moment tot moment. Uniek!


Het hele proces, van soil to ceremony, van seed to cup, vind ik enorm fascinerend... Is het niet geweldig dat deze boom ons zo'n waardevolle vruchten schenkt? De natuur is toch echt geweldig?!




Weet dat cacao jou ook altijd zal brengen wat op dat moment nodig is, en enkel en alleen maar als jij ervoor open staat. Zelf heb ik nu al, na 4 jaar, ontelbare kopjes gedronken en elke ervaring is steeds anders.


Maar wat het me wel telkens leert, is om steeds beter en beter de taal van mijn eigen lichaam te leren spreken. Mijn gevoel te eren. In mijn hart, bekken en lijf te zakken. En dat is voor mij zo enorm waardevol!



Hoe kies ik nu de juiste ceremoniële cacao?


Hieronder mijn tips:


Contacteer het bedrijf en vraag naar hun proces: waar komen de zaadjes vandaan? Op welke wijze worden ze getransporteerd? Krijgen de boeren een eerlijk loon? Bezoeken ze zelf de plantages? Gebeurt het hele proces op een ecologische en ethische manier? Is er respect naar de cultuur en oorsprong van cacao? Staan ze open voor feedback?


— Prijs: Afhankelijk van welke soort zaadjes worden gebruikt, schommelt de prijs rond de 30-50 euro voor 500 gram. Koop je meer in bulk, dan zal de prijs natuurlijk lager zijn. Houd er ook rekening mee dat sommige brands blends verkopen (bv. gemengeld met kruiden en reishi of andere paddenstoelen). Dit zal natuurlijk resulteren in een hogere prijs. Alsook hangt het af van het soort bedrijf; kleine startende ondernemer of een goed draaiend bedrijf die al gegroeid is?


Volg jouw gevoel: Er zijn verschillende brands met verschillende soorten cacao. Ik vind het persoonlijk heel fijn om cacao van verschillende origine uit te proberen. Elk land draagt z'n eigen unieke energie. Alsook is de smaak afhankelijk van waar de zaadjes worden. Iedereen z'n smaak en energie is uniek. Je mag die van jou eren en volgen waar die je brengt.


Voel. Geniet van jouw hemels kopje cacao. Uit je dankbaarheid naar iedereen die het voor jou heeft mogelijk gemaakt om hier vandaag cacao te mogen drinken. Is het niet geweldig?! If that's not a cause for celebration, dan weet ik het ook niet meer!




Specifieke vragen over cacao?

Stel ze me in de comments!










40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

01

bottom of page